
Procură Notarială
Procura, denumită și împuternicire, reprezintă un act notarial prin care o persoană (denumită și mandatar) deleagă o altă persoană pentru a acționa în numele său. Se pot încheia astfel acte juridice, se pot ridica documente, reprezenta în fața diferitelor instanțe etc.
Deși sunt multe tipuri de procură, cateva dintre acestea se întâlnesc mult mai des. Cele mai întâlnite tipuri au ca obiect depunerea declarațiilor fiscale la ANAF, încheierea actelor de vânzare sau cumpărare și înmatricularea de autoturisme. De asemenea, des întâlnită este și procura pentru plecarea copilului cunoscută și sub denumirea de procură minor. Aceasta se realizează atunci când un părinte sau ambii părinți își dau acordul pentru ca minorul să poată părăsi țara cu un alt însoțitor.
Acte necesare pentru procură – general
Actele necesare unei împuterniciri notariale sunt:
- Acte de identitate pentru părțile implicate
- Documente specifice în funcție de tipul procurii
Acte necesare pentru procură înmatriculare auto
- Actul de identitate al proprietarului autoturismului
- Copie după actul de identitate a persoanei împuternicite
- Talonul și cartea de identitate a vehiculului, dacă acestea există
- Factură sau contract de vânzare cumpărare al mașinii
O astfel de procură se realizează, de regulă, pe loc, fără a fi nevoie de programare în prealabil. Acest lucru depinde, totuși, de volumul de muncă al biroului din ziua respectivă așa că este recomandat să sunați înainte.
Persoana care face procura (mandantul) va trebui să se prezinte personal la biroul notarial pentru a semna. Prezența împuternicitului (mandatarului) la notariat nu este necesară.
Acte necesare pentru procură pentru copil minor
Dacă un copil minor urmează să iasă din țară însoțit de un singur părinte sau de o terță persoană, atunci va avea nevoie cu siguranță de o procură. Aceasta reprezentă declarația notarială prin care părintele care nu va fi prezent își exprimă acordul cu privire la călătoria copilului.
Părintele care va împuternici celălalt părinte sau o terță persoană trebuie să se prezinte personal la biroul notarial cu actele prezentate mai jos. Minorul sau persoana împuternicită nu trebuie să se prezinte la notar.
- Actul de identitate al părintelui care își dă acordul
- Copie al actului de identitate al persoanei care va însoți minorul
- Certificatul de naștere al minorului, în original
Declaraţia/ împuternicirea părintelui, părinţilor sau, după caz, a reprezentantului legal, trebuie să conţină următoarele informaţii: acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către copilul minor, motivul deplasării, datele de identificare ale însoţitorului (părinte, terţ, reprezentant legal), precizarea dacă minorul va rămâne în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia îi va fi încredinţat, sau dacă se va reîntoarce împreună cu un însoţitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, dacă acesta este o altă persoană decât cea cu care părăseşte România. De asemenea, se mai pot include și statul de destinație, ruta folosită pentru a ajunge acolo și perioada în care se va desfășura deplasarea.