
Divorț
Noul Cod Civil oferă posibilitatea soților care își doresc divorțul să facă acest lucru într-o manieră mai simplă, și anume în fața notarului. Pentru a evita instanța de judecată, procedura divorțului poate fi realizată la notar, cu acordul ambelor părți privind tot ceea ce privește desfacerea căsătoriei. Avantajele divorțului pe cale notarială sunt reprezentate de timpul mai scurt decât în instanță (30 de zile), costurile totale considerabil mai mici și o protecție mai bună a vieții private (spre deosebire de o ședință publică din sala de judecată).
Divorțul notarial se separă în două categorii: divorțul fără copil minor și divorțul cu copil minor.
Acte necesare pentru divorț cu acord
În cazul în care soții nu au împreună un copil minor sau mai mulți, procedura se va simplifica. Actele de care veți avea nevoie sunt actele de identitate ale ambilor parteneri, certificate de naștere și certificatul de căsătorie, toate acestea în original. În cazul divorțului cu copil minor, se va adăuga, în plus, certificatul de naștere al copilului.
Procedura de divorț la notariat
În primul rând, soții vor depune împreună cererea de divorț la notarul public. Cererea se va face în scris și se semnează în fața notarului public. Soții se pot prezenta fie personal, fie prin împuternicit cu procură specială. După ce va fi înregistrată cererea, se acordă un interval obligatoriu de 30 zile, în cazul unei eventuale retrageri.
După expirarea termenului de 30 zile, dacă soții stăruie în decizia lor, atunci notarul va pronunța divorțul și va emite certificatul de divorț. Fiecare dintre părți va primi câte un exemplar a certificatului, iar pe acesta nu va exista nicio mențiune legată de culpa unuia dintre soți.
Când nu se poate apela la notar pentru divorț?
Există câteva situații specifice în care divorțul în la un birou notarial public nu este posibil. Una dintre aceste situații este atunci când unul dintre soți nu este de acord cu divorțul sau dacă nu sunt îndeplinite condițiile necesare stabilite de lege. Dacă nu se poate ajunge la o înțelegere de ambele părți, notarul va recomanda să se apeleze la o instanță de judecată. Un alt caz relevant este neprezentarea personală a soților pentru ridicarea certificatului la sfârșitul perioadei de 30 zile de la depunerea cererii. Nu în ultimul rând, notarul nu va putea emite certificatul de divorț dacă vă adresați unui birou notarial din altă localitate decât cea în care a fost efectuată căsătoria sau unde a fost ultimul domiciliu comun.
Dacă nu vă aflați în niciunul dintre cazurile prezentate mai sus, puteți apela cu încredere la notarul public, iar procedura va fi mult mai simplă și eficientă decât în fața unei instante de judecătorie.