partaj-notar-iasi

Partaj

Partajul sau ieșirea din indiviziune reprezintă un act juridic care se poate încheia atât între foști soți, cât și între soți care, din diverse motive, doresc să partajeze bunurile dobândite în timpul căsniciei. Prin contractul de partaj, copartajanții împart de comun acord bunurile comune. După încheierea partajului, fiecare persoană va deveni proprietar exclusiv al unei cote din bunul sau bunurile respective, în funcție de înțelegerea existentă dintre părți.

Contractul de partaj se poate realiza la un birou notarial dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

  • există o înțelegere între părți (coproprietarii au căzut la înțelegere în privința modului în care vor partaja bunurile comune)
  • se prezintă în fața notarului public toți coproprietarii (personal sau reprezentați prin procură autentică)
  • daca vreunul dintre coproprietari este decedat, atunci se vor prezenta moștenitorii săi, stabiliți printr-un certificat de moștenitor sau hotărâre judecătorească.

Acte necesare pentru partaj

În cazul în care partajul privește bunuri imobile ( cum ar fi apartament, casa, teren etc), actele de care veți avea nevoie pentru prima programare sunt următoarele:

  • Actele de identitate ale proprietarilor
  • Procură, în cazul în care una dintre persoane nu se poate prezenta personal
  • Act de proprietate asupra bunului sau al bunurilor (contract de vânzare-cumpărare, contract de schimb, certificat de moștenitor etc)
  • Documentație cadastrală și încheiere de intabulare, dacă este cazul.

În urma prezentării acestor acte, notarul public le va verifica și vă va spune dacă și ce anume va mai trebui adus ulterior. În funcție de bunul partajat, alte acte ce pot fi necesare sunt certificat de atestare financiară, adeverință de la Asociația de Proprietari, ultimele facturi pentru utilități, asigurarea locuinței (dacă există) etc.

Procedura de încheiere a unui act de partaj

Spre deosebire de partajul în instanța de judecătorie, contractul de partaj realizat la un birou notarial se poate încheia în doar câteva zile, atâta timp cât părțile se pun de acord. Etapele pe care le veți urma sunt următoarele: vă veți prezenta la notariat cu actele necesare și veți completa o cerere de eliberare a extrasului de carte funciară, dacă este cazul. În câteva zile, veți putea reveni la notariat pentru semnarea contractului.

Partajul realizat pe cale amiabilă, la notariat, prezintă două avantaje semnificative. În primul rând, biroul notarial va emite certificatul de partaj în cateva zile, spre deosebire de instanța de judecată, unde procedura poate dura luni sau chiar ani. În al doilea rând, partajarea pe cale amiabilă este sunt mai avantajoasă din punct de vedere financiar față de partajul în instanță.

Programați-vă prin formular de contact sau la: 0720 055 116

TOP