
Succesiune
Succesiunea este o formalitate specifică în cazurile de deces și presupune împărțirea bunurilor între toți moștenitorii persoanei respective.
Etapele specifice oricărei succesiuni sunt următoarele: deschiderea succesiunii, transmisiunea succesorală sau devoluțiunea succesiunii și partajul succesoral.
Cererea de deschidere a succesiunii se eliberează de către primăria aferentă ultimului domiciliu al decedatului, sub formă de cerere tip ce se va completa la biroul notarial. Copiii naturali, copiii nenăscuți și soțul sau soția decedatului sunt cei care îi moștenesc bunurile, iar legea prevede faptul că moștenitorii care au același grad de rudenie primesc părți egale din moștenire. Atunci când lipsesc moștenitori legitimi, testamentari sau naturali, bunurile persoanei decedate sunt moștenite de către soț sau soție. În cazul în care persoana decedată nu are soț sau soție, descendenți sau alte rude, bunurile trec în proprietatea statului. Totodată, niciun moștenitor legitim nu este obligat prin lege să accepte moștenirea, astfel acesta poate renunța la ea dacă dorește.
Părțile care au drept la succesiune pot cere deschiderea succesiunii imediat după deces. În cazul în care au trecut mai mult de doi ani de la deces, se impune a se plăti și impozitul către stat, în cuantum de 1% din valoarea imobilelor defunctului, plată acoperită de stat în primii doi ani de la deces.
Acte necesare deschiderii succesiunii
Pentru a solicita deschiderea succesiunii, este nevoie de următoarele acte în original:
- certificatul de deces;
- actele de identitate ale tuturor moștenitorilor;
- certificatele de naștere și de căsătorie ale moștenitorilor și defunctului;
- hotărârile judecătorești sau certificatele de divorț ale defunctului sau moștenitorilor în cauză;
- acte de proprietate în numele decedatului;
- certificatul de atestare fiscală în cazul bunurilor precum mașini, imobile și alte posesiuni;
- documentul de intabulare, planul de amplasament și releveu în cazul imobilelor ce sunt intabulate în cartea funciară;
- titlurile la ordin sau la purtător/certificate de acționar/carnetele C.E.C și altele
- extrasele de cont.
Acolo unde există sau este cazul, se vor adăuga și următoarele documente în original: adeverință de schimbare a numelui pe cale administrativă, declarațiile de opțiune succesorală, testamentul, actul de concesiune al locului de veci și adeverința eliberată de către administrația cimitirului în care se află amplasat locul.
În afară de actele mai sus menționate, pentru realizarea succesiunii mai sunt necesari doi martori din afara familiei și actele de identitate ale acestora. Martorii trebuie să fie majori, trebuie să fi cunoscut defunctul și să fie la curent cu numărul moștenitorilor și calitatea acestora în procedura succesorală.
Taxele pentru succesiune sunt compuse din onorariu notarial, calculat în funcție de valoare bunurilor defunctului la momentul decesului și taxa pentru cartea funciară, pentru situația în care decedatul avea în proprietate imobile intabulate în cartea funciară.